| |     ћирилица | english  
Naslovna
Uvodna reč

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Republika Kenija. Ova Ambasada je, takođe, zadužena na nerezidencijalnoj osnovi za Ugandu, Ruandu, Burundi, Eritreju, Somaliju kao i za Uniju Komora. Takođe sam akreditovan kao stalni predstavik Republike Srbije pri UN organizaciji za životnu sredinu (UNEP) i UN organizaciji za gradove i naselja (UN-HABITAT) čija su sedišta u Najrobiju.

Diplomatski odnosi Jugoslavije sa Kenijom su uspostavljeni 1963. godine u godini kada je Kenija stekla nezavisnost. Diplomatski odnosi sa ostalim zemljama koje pokrivamo na nerezidencijalnoj osnovi su, takođe, uspostavljeni ranih šezdesetih godina. U to vreme SFR Jugoslavija je imala vodeću ulogu u Pokretu nesvrstanih zemalja koji je snažno podržavao borbu afričkih zemalja za nezavisnost i oslobođenje protiv kolonijalizma.

Republika Srbija je nastavila da razvija politiku prijateljstva i saradnje sa afričkim zemljama na političkom, odbrambenom, ekonomskom i kulturno prosvetnom planu. U okviru programa "Svet u Srbiji", Srbija nastavlja da obezbeđuje stipendije za studente iz Afrike.

Pored informacija pre svega o konzularnim pitanjima ovde ćete naći linkove koji će vam olakšati pristup raznovrsnim podacima o Republici Srbiji, njenom političkom ustrojstvu, privredi, kulturi, turizmu, kao i vesti koje se tiču najvažnijih događaja u Srbiji i aktivnostima na međunarodnom planu. Nastojaćemo da podatke i informacije redovno ažuriramo i da prezentaciju obogatimo novim sadržajima.

Ambasador Dragan Županjevac Ambasador
Uvodna reč
Biografija