| |     latinica | english  
Насловна
Уводна реч

Добродошли на званичну интернет презентацију Амбасаде Републике Србије у Најробију, Република Кенија. Ова Aмбасада је, такође, задужена на нерезиденцијалној основи  за Уганду, Руанду, Бурунди, Еритреју, Сомалију као и за Унију Комора. Такође сам акредитован као стални представник Републике Србије при УН организацији за животну средину (UNEP) и УН организацију за градове и насеља (UN-HABITAT) чија су седишта у Најробију.

Дипломатски односи Југославије са Кенијом су успостављени 1963. године у години када је Кенија стекла независност. Дипломатски односи са осталим земљама које покривамо на нерезиденцијалној основи су, такође, успостављени раних шездетих година.  У то време СФР Југославија је имала водећу улогу у Покрету несврстаних земаља који је снажно подржавао борбу афричких земаља за независност и ослобођење против колонијализма.

Република Србија је наставила да развија политику пријатељства и сарадње са афричким земљама на политичком, одбрамбеном,  економском, и културно просветном плану. У оквиру програма "Свет у Србији" Србија наставља да обезбеђује стипендије за студенте из Африке.

Поред информација пре свега о конзуларним питањима овде ћете наћи линкове који ће вам олакшати приступ разноврсним подацима о Републици Србији, њеном политичком устројству, привреди, култури, туризму, као и вести које се тичу најважнијих догађаја у Србији и активностима на међународном плану.
Настојаћемо да податке и информације редовно ажурирамо и да презентацију обогатимо новим садржајима.

Амбасадор Драган ЖупањевацАмбасадор
Уводна реч
Биографија