| |     ћирилица | english  
Naslovna
Uvodna reč


Dobrodošli na zvaničnu internet stranicu Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Republika Kenija. Ova Ambasada je, takođe, zadužena na nerezidencijalnoj osnovi za Ugandu, Ruandu, Burundi, Eritreju, Somaliju kao i za Uniju Komora. Takođe smo akreditovani pri UN organizaciji za životnu sredinu (UNEP) i UN organizaciji za gradove i naselja (UN-HABITAT), čija su sedišta u Najrobiju.
Republika Srbija je istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa afričkim zemljama sa kojima nas povezuju decenije tradicionalnog prijateljstva koje datira još iz perioda Jugoslavije. Ovi odnosi se temelje na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.
Diplomatski odnosi Jugoslavije sa Kenijom su uspostavljeni 1963. godine, dakle u godini kada je ova zemlja stekla nezavisnost. Diplomatski odnosi sa ostalim zemljama koje pokrivamo na nerezidencijalnoj osnovi su, takođe, uspostavljeni ranih šezdesetih godina. U to vreme Jugoslavija je imala vodeću ulogu u Pokretu nesvrstanih zemalja koji je snažno podržavao borbu afričkih zemalja za nezavisnost i oslobođenje od kolonijalizma.
Republika Srbija je nastavila da razvija politiku prijateljstva i saradnje sa afričkim zemljama na političkom, odbrambenom, ekonomskom i kulturno - prosvetnom planu. Proglašenje 25. maja za Dan prijateljstva sa narodima Afrike za Republiku Srbiju je simboličan način da demonstrira iskrenu želju da negujemo i brižljivo gradimo odnose sa afričkim zemljama. U tom kontekstu, posebno bismo izdvojili višegodišnji program „Svet u Srbiji“, u okviru koga Republika Srbija obezbeđuje stipendije za studente iz Afrike.
Pored informacija, pre svega o konzularnim pitanjima, ovde ćete naći linkove koji će vam olakšati pristup raznovrsnim podacima o Republici Srbiji i aktivnostima naše Ambasade u Najrobiju. Nastojaćemo da podatke i informacije redovno ažuriramo i da ovu internet stranicu obogatimo novim sadržajima.


Verzija za štampu
Ambasador
Ambasador
Uvodna reč