| |     latinica | english  
Насловна
Уводна реч

Добродошли на званичну интернет страницу Амбасаде Републике Србије у Најробију, Република Кенија. Ова Aмбасада је, такође, задужена на нерезиденцијалној основи за Уганду, Руанду, Бурунди, Еритреју, Сомалију као и за Унију Комора. Такође смо акредитовани при УН организацији за животну средину (UNEP) и УН организацији за градове и насеља (UN-HABITAT), чија су седишта у Најробију.
Република Србија је истински посвећена развоју свестраних односа са афричким земљама са којима нас повезују деценије традиционалног пријатељства које датира још из периода Југославије. Ови односи се темеље на принципима узајамног разумевања, подршке и солидарности.
Дипломатски односи Југославије са Кенијом су успостављени 1963. године, дакле у години када је ова земља стекла независност. Дипломатски односи са осталим земљама које покривамо на нерезиденцијалној основи су, такође, успостављени раних шездесетих година. У то време Југославија је имала водећу улогу у Покрету несврстаних земаља који је снажно подржавао борбу афричких земаља за независност и ослобођење од колонијализма.
Република Србија је наставила да развија политику пријатељства и сарадње са афричким земљама на политичком, одбрамбеном, економском и културно - просветном плану. Проглашење 25. маја за Дан пријатељства са народима Африке за Републику Србију је симболичан начин да демонстрира искрену жељу да негујемо и брижљиво градимо односе са афричким земљама. У том контексту, посебно бисмо издвојили вишегодишњи програм „Свет у Србији“, у оквиру кога Република Србија обезбеђује стипендије за студенте из Африке.
Поред информација, пре свега о конзуларним питањима, овде ћете наћи линкове који ће вам олакшати приступ разноврсним подацима о Републици Србији и активностима наше Амбасаде у Најробију. Настојаћемо да податке и информације редовно ажурирамо и да ову интернет страницу обогатимо новим садржајима.


Верзија за штампу
Амбасадор
Амбасадор
Уводна реч